Fyra sorters Hot Sauce: Goya, Cholula, Frank's och El Yucateco

 
En sak jag var säker på när jag åkte till Puerto Rico var att jag skulle handla med mig några olika sorters Hot Souce hem. Är det något som det finns dåligt utbud av här jämfört med på andra sidan Atlanten är det definitivt sås. Har man framförhållning kan man köpa hem från någon mer välsorterad onlinebutik men det blir svårt att springa in på ICA en fredagkväll och hitta någon av dessa sorter. Jag har försökt.. I butiken vi gick tillfanns det väldigt många olika sorter och då var vi inte ens på en stor matmarknad. Det fanns säkert 50 olika sorters hot sauce och jag hade kunnat köpa alla. Jag sansade mig och valde fyra stycken. Några kände jag igen sedan tidigare men två köpte jag på känn. Jag sökte fram lite information om dem för att se vad de brukar användas till. Min tanke var framförallt att de skulle användas till olika såser, marinad och som smaksättning till korv med bröd eller burgare. 
 
Skalan som mäter upplevd hetta heter Scoville. Jag har inte superbra koll på hur stark mat jag egentligen tål. Jag säger alltid att jag älskar stark mat så jag har ju en förhoppning om att jag åtminstone klarar upp till 8000 men jag vet inte. Nedan finns hela listan. Hur stark mat gillar du?
 
Goya: Salsita Hot Sauce Sala Picante - Pure Fire Ride Habanero Chile
Den här mexikanska såsen verkar vara en väldigt anonym en. Jag har googlat en massa men hittar väldigt lite. Den verkar passa till allt och rekommenderas till pizza, soppa, ris, grönsaker, chips, popcorn, bönor, skaldjur och kött.. Som sagt låter det som en universalsås! Den innehåller, gröna tomater, habanero, lök, vitpeppar, vitlökspulver och gurkmeja. Hettan i den här såsen verkar vara medium, i alla fall enligt det här testet.
 
Cholula: Hot Sauce Original
Såsen kommer från Mexico och görs i staden Cholula som är den äldsta fortfarande bebodda staden. Såsen innehåller vinäger, piquin och arbol peppar och kryddor. Den innehåller inga konserveringsmedel, konstgjorda ingredienser, gluten eller socker och är vegansk! Stort plus! På hemsidan står det att den passar bra med pizza, ris och ägg och ligger runt 500-1000 Scoville som ger en medium hetta.
 
Frank's: RedHot Original
Definitivt den viktigaste såsen att få med hem! Det här är rena guldet. Frank's är nämligen den sås som man ska använda när man gör riktiga Buffalo [chicken] wings. Jag burkar använda mig av det här receptet från Taffel och då lärde jag mig att Frank's är det way to go. Den andra såsen blir god men jag ser fram emot att få testa med den riktiga såsen. Såsen kommer från USA och innehåller bland annat vinäger, vitlök, cayennepeppar och kryddor. Den har endast 450 Scoville och räknas som låg hetta.
 
El Yucateco: Chile Habanero
Även den här såsen kommer från Mexico och innehåller vinäger, vitlök, habanero och kryddor. Den sägs vara god att varva ner i en guacamole, däremot får man vara försiktig för den här ska vara  8,910 Scoville alltså uppe på organge och klassas som very hot. 
 
Har du någon hot sauce favorit?
Jag uppdaterar med smaktest så snart jag öppnat alla flaskor.
 
Chili - Hot souce - Smaksättare - Sås