3 serier om mat med olika fokus hos Netflix

När jag inte äter eller lagar mat tittar jag gärna på mat. Ja på TV alltså. Även om jag ofta står och stirrar in i mitt kylskåp för att hitta något att tugga på.. Netflix fortsätter att spruta ur sig nya serier, inte minst på matfronten, och jag har så klart spanat in två av de nya tillskotten. Eftersom det här är första inlägget om matserier slänger jag även med min favorit, Chef's table. Den är helt enkelt för bra för att missas. Varsågoda!
 
Kocken i fokus: Chef's table (2015)Chef's Table
I den här Emmy-nominerade dokumentärserien möter vi internationella kulinariska stjärnor som tar matlagningskonsten till nya höjder.
 
Serien, som är döpt efter det lilla VIP bordet som länge funnits i många av de fina restaurangerna i anslutning till köket, är definitivt en av mina favoriter. Serien porträtterar stjärnkockar världen över där de själva får berätta om sina visioner och tankar kring mat. Det är häftigt att få höra mer om de vanligtvis anonyma stjärnkockarna som brinner så starkt för det de gör. Hjärtat, hjärnan och själen finns i maten och den kreativa processen. Många är exentriska - kanske till och med lite tokiga - men samtidigt helt briljanta. Vill man få inspiration, fascineras, få mindervärdeskomplex och förstummas av av man kan åstadkomma med mat finns det ingen bättre serie. Hela serien i allt från klippning, musik och innehåll är som ett konstverk.
Bildkälla: IMDB
 
 
Staden i fokus: Somebody feed Phil (2015)
Phil Rosenthal reser världen runt för att uppleva den lokala maten och kulturen i bland annat Bangkok, Lissabon och Mexico City.
 
Rosenthal är producenten som blivit gastronom. Tidigare har han även medverkat i serien I'll Have What Phil's Having åkte han runt och provade kända matställen. Konceptet utvidgas nu till att åka runt i hela världen och prova mat. I första säsongen får vi följa med till Bangkok, Saigon, Tel Aviv, Lissabon, New Orleans och Mexico City. Den här är mer typisk dokumentärig i sin stil än de två andra serierna med Rosenthal som berättare och programledare. Här får allt ta plats som platsens historia, språk, religion, kända sevärdheter och typiska maträtter från området. Under de timmeslånga avsnitten hinner man få med sig väldigt mycket och den här serien har definitivt mest innehåll även om den också har långsammast tempo. Lärorik och matnyttig serie!
Bildkälla: Netflix UK
 
 
Maträtten i fokus: Ugly delicious, Netflix (2018)
Inget skitsnack. Bara god mat. Stjärnkocken David Chang tar med sig sina vänner ut på en aptitretande och interkulturell resa på jakt efter världens godaste käk. 
 
Så beskriver Netflix själva sin serie där man i säsong 1 avverkar åtta teman: pizza, tacos, matlagning hemma, räkor och krabba, BBQ, friterad kyckling, fried rice och fylld mat (stuffed). Serien är fullspäckad av möten med stjärnkockar som Wolfgang Puck, välkända restauranger som XX och mat vi alla känner igen. Tillskillnad från till exempel Chef's Table är det inte konstnärliga uppläggningar och komplexa smaker som står i fokus utan lättillgänlig mat som äts av alla. Att titta på serien ger inte heller samma "proffsiga" bild av maten utan en mer vardaglig och simpel men med fokus på bra råvaror och god mat. Jag kände inte till Chung innan men han har flera restauranger i Momofuku restaurant group och hans New York restaurang Momofuku Ko har två Michelinstjärnor. Han pratar en hel del om äkthet och ifrågasätter huruvida viss mat måste betraktas som bäst i sitt ursprungsland. Intressanta och kontroversiella tankar i matvärlden som vanligtvis värnar om sina mattraditioner. I slutänden kokar det ner till att mat betyder olika för oss alla och att det inte är fel att gilla snabbmatsvarianterna. All mat har sin charm.
 
Det är en trevlig serie om man vill lära sig mer om specifika maträtter, vältra sig i comfort food och se en mer avslappnad matserie. Det var kul att exempelvis i avsnittet om pizza få lära sig hur man egentligen ska äta (vika) pizza enligt napolitanerna och att degen ska vara mjuk, ha luftbubblor och inte får lukta jäst.
 
Tips! När jag tittar på serier där de besöker restauranger brukar jag skriva upp alla som jag vill besöka i TripAdvisor där man kan skapa resmål där restaurangerna sparas. Supersmidigt!
 
Bildkälla: Netflix Netherlands
Matlagning - TV - Tv-serier