3 serier om mat med olika fokus hos Netflix

När jag inte äter eller lagar mat tittar jag gärna på mat. Ja på TV alltså. Även om jag ofta står och stirrar in i mitt kylskåp för att hitta något att tugga på.. Netflix fortsätter att spruta ur sig nya serier, inte minst på matfronten, och jag har så klart spanat in två av de nya tillskotten. Eftersom det här är första inlägget om matserier slänger jag även med min favorit, Chef's table. Den är helt enkelt för bra för att missas. Varsågoda!
 
Kocken i fokus: Chef's table (2015)Chef's Table
I den här Emmy-nominerade dokumentärserien möter vi internationella kulinariska stjärnor som tar matlagningskonsten till nya höjder.
 
Serien, som är döpt efter det lilla VIP bordet som länge funnits i många av de fina restaurangerna i anslutning till köket, är definitivt en av mina favoriter. Serien porträtterar stjärnkockar världen över där de själva får berätta om sina visioner och tankar kring mat. Det är häftigt att få höra mer om de vanligtvis anonyma stjärnkockarna som brinner så starkt för det de gör. Hjärtat, hjärnan och själen finns i maten och den kreativa processen. Många är exentriska - kanske till och med lite tokiga - men samtidigt helt briljanta. Vill man få inspiration, fascineras, få mindervärdeskomplex och förstummas av av man kan åstadkomma med mat finns det ingen bättre serie. Hela serien i allt från klippning, musik och innehåll är som ett konstverk.
Bildkälla: IMDB
 
 
Staden i fokus: Somebody feed Phil (2015)
Phil Rosenthal reser världen runt för att uppleva den lokala maten och kulturen i bland annat Bangkok, Lissabon och Mexico City.
 
Rosenthal är producenten som blivit gastronom. Tidigare har han även medverkat i serien I'll Have What Phil's Having åkte han runt och provade kända matställen. Konceptet utvidgas nu till att åka runt i hela världen och prova mat. I första säsongen får vi följa med till Bangkok, Saigon, Tel Aviv, Lissabon, New Orleans och Mexico City. Den här är mer typisk dokumentärig i sin stil än de två andra serierna med Rosenthal som berättare och programledare. Här får allt ta plats som platsens historia, språk, religion, kända sevärdheter och typiska maträtter från området. Under de timmeslånga avsnitten hinner man få med sig väldigt mycket och den här serien har definitivt mest innehåll även om den också har långsammast tempo. Lärorik och matnyttig serie!
Bildkälla: Netflix UK
 
 
Maträtten i fokus: Ugly delicious, Netflix (2018)
Inget skitsnack. Bara god mat. Stjärnkocken David Chang tar med sig sina vänner ut på en aptitretande och interkulturell resa på jakt efter världens godaste käk. 
 
Så beskriver Netflix själva sin serie där man i säsong 1 avverkar åtta teman: pizza, tacos, matlagning hemma, räkor och krabba, BBQ, friterad kyckling, fried rice och fylld mat (stuffed). Serien är fullspäckad av möten med stjärnkockar som Wolfgang Puck, välkända restauranger som XX och mat vi alla känner igen. Tillskillnad från till exempel Chef's Table är det inte konstnärliga uppläggningar och komplexa smaker som står i fokus utan lättillgänlig mat som äts av alla. Att titta på serien ger inte heller samma "proffsiga" bild av maten utan en mer vardaglig och simpel men med fokus på bra råvaror och god mat. Jag kände inte till Chung innan men han har flera restauranger i Momofuku restaurant group och hans New York restaurang Momofuku Ko har två Michelinstjärnor. Han pratar en hel del om äkthet och ifrågasätter huruvida viss mat måste betraktas som bäst i sitt ursprungsland. Intressanta och kontroversiella tankar i matvärlden som vanligtvis värnar om sina mattraditioner. I slutänden kokar det ner till att mat betyder olika för oss alla och att det inte är fel att gilla snabbmatsvarianterna. All mat har sin charm.
 
Det är en trevlig serie om man vill lära sig mer om specifika maträtter, vältra sig i comfort food och se en mer avslappnad matserie. Det var kul att exempelvis i avsnittet om pizza få lära sig hur man egentligen ska äta (vika) pizza enligt napolitanerna och att degen ska vara mjuk, ha luftbubblor och inte får lukta jäst.
 
Tips! När jag tittar på serier där de besöker restauranger brukar jag skriva upp alla som jag vill besöka i TripAdvisor där man kan skapa resmål där restaurangerna sparas. Supersmidigt!
 
Bildkälla: Netflix Netherlands
Matlagning - TV - Tv-serier

Fyra sorters Hot Sauce: Goya, Cholula, Frank's och El Yucateco

 
En sak jag var säker på när jag åkte till Puerto Rico var att jag skulle handla med mig några olika sorters Hot Souce hem. Är det något som det finns dåligt utbud av här jämfört med på andra sidan Atlanten är det definitivt sås. Har man framförhållning kan man köpa hem från någon mer välsorterad onlinebutik men det blir svårt att springa in på ICA en fredagkväll och hitta någon av dessa sorter. Jag har försökt.. I butiken vi gick tillfanns det väldigt många olika sorter och då var vi inte ens på en stor matmarknad. Det fanns säkert 50 olika sorters hot sauce och jag hade kunnat köpa alla. Jag sansade mig och valde fyra stycken. Några kände jag igen sedan tidigare men två köpte jag på känn. Jag sökte fram lite information om dem för att se vad de brukar användas till. Min tanke var framförallt att de skulle användas till olika såser, marinad och som smaksättning till korv med bröd eller burgare. 
 
Skalan som mäter upplevd hetta heter Scoville. Jag har inte superbra koll på hur stark mat jag egentligen tål. Jag säger alltid att jag älskar stark mat så jag har ju en förhoppning om att jag åtminstone klarar upp till 8000 men jag vet inte. Nedan finns hela listan. Hur stark mat gillar du?
 
Goya: Salsita Hot Sauce Sala Picante - Pure Fire Ride Habanero Chile
Den här mexikanska såsen verkar vara en väldigt anonym en. Jag har googlat en massa men hittar väldigt lite. Den verkar passa till allt och rekommenderas till pizza, soppa, ris, grönsaker, chips, popcorn, bönor, skaldjur och kött.. Som sagt låter det som en universalsås! Den innehåller, gröna tomater, habanero, lök, vitpeppar, vitlökspulver och gurkmeja. Hettan i den här såsen verkar vara medium, i alla fall enligt det här testet.
 
Cholula: Hot Sauce Original
Såsen kommer från Mexico och görs i staden Cholula som är den äldsta fortfarande bebodda staden. Såsen innehåller vinäger, piquin och arbol peppar och kryddor. Den innehåller inga konserveringsmedel, konstgjorda ingredienser, gluten eller socker och är vegansk! Stort plus! På hemsidan står det att den passar bra med pizza, ris och ägg och ligger runt 500-1000 Scoville som ger en medium hetta.
 
Frank's: RedHot Original
Definitivt den viktigaste såsen att få med hem! Det här är rena guldet. Frank's är nämligen den sås som man ska använda när man gör riktiga Buffalo [chicken] wings. Jag burkar använda mig av det här receptet från Taffel och då lärde jag mig att Frank's är det way to go. Den andra såsen blir god men jag ser fram emot att få testa med den riktiga såsen. Såsen kommer från USA och innehåller bland annat vinäger, vitlök, cayennepeppar och kryddor. Den har endast 450 Scoville och räknas som låg hetta.
 
El Yucateco: Chile Habanero
Även den här såsen kommer från Mexico och innehåller vinäger, vitlök, habanero och kryddor. Den sägs vara god att varva ner i en guacamole, däremot får man vara försiktig för den här ska vara  8,910 Scoville alltså uppe på organge och klassas som very hot. 
 
Har du någon hot sauce favorit?
Jag uppdaterar med smaktest så snart jag öppnat alla flaskor.
 
Chili - Hot souce - Smaksättare - Sås

Nomas stjärnkock René Redzepi hos Skavlan

Att inte vara ett regelbunden tittare på ett av Sveriges största TV-program kan straffa sig ibland. För ett par fredagar sedan (2/2) tittade jag på första delen av Skavlan där Alicia Vikander var med för att sedan byta till att titta på en film istället. Oj vilket misstag det visade sig vara. För inte ett ont anande stängde jag av programmet som jag i efterhand såg att Nomas stjärnkock René Redzepi var med i. Som tur är i vårt nu ständigt uppkopplade samhälle behövde jag inte vänta på en repris utan kunde direkt streama den från SVT. Även om 
 
Jag blev glatt överraskad av det fina introklippet innan René klev in i studion som visade en massa härliga råvaror som sjöborre och gräshoppor. De har haft stängt under hösten och renoverat om sina lokaler, nu sedan öppningen har de skaldjurstema som speglades väldigt fint i introt. De kör faktiskt på ett starkt säsongsbetonat tema året runt. Noma är definitivt på min bucket list av restauranger jag måste äta på. Åter till Skavlan, det blev ett trevligt samtal tycker jag! Det är inte så ofta man kommer nära stjärnkockar eftersom de ju mest står i köket och ofta är väldigt anonyma. Hans bakgrund med invandrarndeföräldrar som kunde satt käppar i hjulet men icke. Drivkraften är enorm och René driver nu en restaurang som blivit korad som Världens bästa restaurang, fyra gånger! Jag fastnade särskilt för citatet "Det spelar ingen roll om jag dör, bara jag lyckas". Det säger mycket om René som person. Viljan att fortsätta förändras och inte fastna i sin framgång var också väldigt intressant. De äter också något väldigt knasigt i inslaget som jag gärna vill testa, hur konstigt det än låter!
 
Nu ska jag inte avsölja mer utan vill ni se mer finns inslaget hos SVTplay här. Avsnittet finns att se fram till söndag 22 april 2018.
 
Bilder: Inslaget hos SVTplay.
Guide Michelin - Matlagning - Restaurang - Stjärnkock - TV